Vesivelliä siellä ei syötäis

English summary: Here’s my uncle & dad jamming away on Finnish folk tunes back in 1957 – almost 60 years ago. File under World Music, I guess. Enjoy.

Tein viime kesänä arkeologisia kaivauksia 1863 rakennetussa aitassa, jonka katto on vuotanut jo vuosikausia. Aittaan on hillottu tavaraa, josta suurin osa olisi kannattanut kiikuttaa kaatopaikalle jo vuosia sitten. Rojun seassa oli kuitenkin muutamia mielenkiintoisia artefakteja, ehdottomasti mielenkiintoisimpana kelanauha, jonka pahvikoteloon oli merkitty päiväys “24.11.57”.

Kaikuja lähes 60 vuoden takaa.

Kaikuja lähes 60 vuoden takaa.

Muistin nauhan nähdessäni, että isälläni oli tosiaan vielä 70-luvulla kelanauhuri, joka sittemmin hävisi aikamyrskyn syövereihin. Muistin myös kuulleeni tuolloin vanhan äänityksen, jolla isäni soitti kitaraa ja enoni lauloi. Yleisen käsityksen mukaan nauha oli hävinnyt nauhurin mukana. Epäilykseni kuitenkin heräsi: voisiko tämä olla kyseinen nauha? Ellei, nauhalla voisi silti olla jotain jälkipolville säilyttämisen arvoista.

Kaappasin nauhan kyytiin ja otin yhteyttä vanhojen nauhojen restaurointiin erikoistuneeseen tahoon. Nauha osoittautui kunnoltaan yllättävän hyväksi ja pian selvisikin, että kyseessä oli kuin olikin tuo legendaarinen sessio, jolla nyt jo edesmennyt eno-Matti laulelee toistaiseksi tuntemattomiksi jääneitä, osin nykyajan mittapuulla sangen “poliittisesti epäkorrekteja” ralleja eli viisuja.

Nauhalla oli siis neljä laulua, joiden nimistä tai muistakaan detaljeista ei ole mitään tietoa. Tässä vaiheessa heitänkin pallon Sinulle, arvon lukija: tunnetko näistä lauluista jonkin?

Tässä toistaiseksi parhaat arvaukset:

  1. “Oli mulla ennen heilini fiini”
  2. “Tykit takoo Kannaksella”
  3. “Vesivelliä siellä ei syötäis”
  4. “Rissasen Riikka”

Be the first to leave a comment. Don’t be shy.

Join the Discussion

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>